• Vanliga frågor
  • För sjukvårdspersonal
  • For researchers
  • Kontakt

Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor som rör STHLM3-testet. Det finns för- och nackdelar med tidig diagnostik av prostatacancer. Prata med din doktor och läs Socialstyrelsens information om du funderar på att testa dig. Mer information finner du hos Cancerfonden, Vårdguiden och Prostatacancerförbundet.

1. Varför behövs ett nytt test?

Bakgrunden till STHLM3-testet är att nuvarande diagnostik för prostatacancer med PSA både missar farlig cancer och ger många falskt positiva svar. Det leder till att män som inte har cancer, eller som har en cancerform som inte behöver behandlas får onödig, plågsam och i vissa fall farlig vård.

2. Vad är STHLM3-testet?

STHLM3-testet är ett nytt prostatacancertest som kan ersätta PSA.

STHLM3-testet är ett blodprov för män mellan 50 och 70 år. Testet är framtaget av Karolinska Institutet i samarbete med Stockholms läns landsting.

STHLM3-testet kombinerar protein- och genetiska markörer och skapar därmed ett noggrannare test som dels minskar antalet vävnadsprov utan att missa farlig cancer, dels hittar farlig cancer hos män med låga PSA (1-3 ng/ml).

3. Vem kan inte ta ett STHLM3-test?

STHLM3 testet har inte något bevisat värde för män som redan har prostatacancer. STHLM3 testet ersätter heller inte en vävnadsprovtagning hos de män som går på aktiv monitorering.

4. Ersätter STHLM3-testet vävnadsprov från prostatan?

Nej, för att ställa diagnosen prostatacancer behövs ett vävnadsprov från prostatan. STHLM3-testet ger endast en uppskattning av risken att ha en farlig prostatacancer.

5. Finns det nackdelar med STHLM3-testet?

Det finns för- och nackdelar med tidig diagnostik av prostatacancer, både med PSA och STHLM3-testet. Fördelen är att man kan hitta och behandla prostatacancer tidigt. Nackdelen är att män behöver genomgå vävnadsprov och behandling i onödan.

Prata med din doktor och läs Socialstyrelsens information om du funderar på att testa dig.

6. När kommer STHLM3-testet att finnas tillgängligt?

STHLM3-testet kommer att finnas tillgängligt från Karolinska Universitetslaboratoriet från slutet av första kvartalet 2016.

7. Kan män som redan har en prostatacancerdiagnos ta STHLM3-testet?

Nej, STHLM3-testet är endast utprovat på män utan prostatacancer. För uppföljning av behandling av prostatacancer ska PSA fortsättningsvis användas.

8. Finns det något test som liknar STHLM3-testet?

Det finns inget annat test som liksom STHLM3-testet inkluderar både proteinmarkörer från prostatan (varav PSA är ett) och genetiska, det vill säga medfödda, markörer. Kombinationen av proteinmarkörer och genetiska markörer ger STHLM3-testet dess unika egenskaper: att hitta farlig cancer tidigare och att samtidigt minska andelen män som måste ta vävnadsprov.

9. Varför är STHLM3-testet endast för män mellan 50 och 70 år?

Förutsatt att du är man, är mellan 50-70 år gammal och inte har en prostatacancerdiagnos så kan du ta STHLM3-testet.

Forskning visar att det är mycket liten risk för att män under 50 år ska utveckla prostatacancer. Endast för män med mycket prostatacancer i familjen är det relevant att testa sig före 50-årsåldern. Det finns heller inga forskningsresultat som tyder på att det är fördelaktigt att hitta prostatacancer tidigt hos män över 75 år. STHLM3-testet är i STHLM3-studien utprovat på män mellan 50-69 år.

Hur gör jag om jag vill ha mer information om STHLM3 testet?

STHLM3-testet kommer att finnas tillgängligt att beställa från Karolinska Universitetslaboratoriet från slutet av första kvartalet 2016. Klicka här om du vill få ett automatiskt utskick per email när det finns mer information om STHLM3-testet.

 

STHLM3-testet för diagnos av prostatacancer är utvecklat i samarbete mellan Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting. STHLM3-testet minskar antalet prostatavävnadsprov med hälften jämfört med dagens diagnostik baserad på PSA-prov. STHLM3-testet är utprovat på 58 000 män i Stockholm och är en viktig komponent för en förbättrad och mer jämlik prostatacancervård.

logo-sthlm3testet

ETT SAMARBETE MELLAN

logos-in-footer

Forskningen som ligger till grund för STHLM-testet bedrivs på Karolinska Institutet, Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik (MEB).
Nobels väg 12A, Box 281, 171 77 Stockholm. För mer information, se MEBs hemsida, http://ki.se/meb/start.